DOLAR 32,3527 0.26%
EURO 35,1696 0.02%
ALTIN 2.304,781,21
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı
Bel Ağrısı ve Bacaklarında Uyuşma Yaşayanların Yaklaşık Yüzde 17’sinde Neden Priformis Sendromu
  • Ege Haberleri
  • Sağlık
  • Bel Ağrısı ve Bacaklarında Uyuşma Yaşayanların Yaklaşık Yüzde 17’sinde Neden Priformis Sendromu
104 okunma

Bel Ağrısı ve Bacaklarında Uyuşma Yaşayanların Yaklaşık Yüzde 17’sinde Neden Priformis Sendromu

ABONE OL
7 Kasım 2022 12:20
Bel Ağrısı ve Bacaklarında Uyuşma Yaşayanların Yaklaşık Yüzde 17’sinde Neden Priformis Sendromu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bel ağrısı en sık görülen ağrıların başında yer almakla birlikte bazı ağrıların belden kaynaklandığı düşünülerek karışabiliyor. Bel ve bacağa yayılan ağrı ve uyuşuklukla kendini gösteren priformis sendromunun bu şekilde karıştırılabildiğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Sanem Aslıhan Aykan, bel ağrısıyla gelen hastanın her zaman bu açıdan da değerlendirilmesi gerektiğini anlattı. 

 

Kalça hareketini sağlayabilmek için destek olan kaslardan biri olan priformis kası  altında bulunan siyatik sinirine bası yapmasıyla ağrı ve uyuşukluk gibi sorunlara neden oluyor. Üstelik bel ve bacağa yayılan ağrı ve uyuşukluk hissi nedeniyle bu ağrıyı çoğunlukla bel fıtığıyla karıştırıldığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Sanem Aslıhan Aykan, bu durumun hastanın yaşam kalitesini de ciddi şekilde etkilediğini söyledi. 

 

Çeşitli sebeplerden ortaya çıkan bu ağrı ve uyuşukluk tablosunun priformis sendromu olarak tanımlandığını anlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Fizik Tedavi ve Rehabiliasyon uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sanem Aslıhan Aykan, bel ve kalça bölgesinden başlayan ağrının yürürken veya bacak bacak üstüne atma hareketinde arttığını anlattı. 

 

BEL AĞRISIYLA GELEN HASTALARIN YAKLAŞIK YÜZDE 17’SİNİN NEDENİ!

Literatürde bel ağrısı olan hastalarının 6 ile 8’nin altından priformis sendromu çıkarken son yıllarda yapılan derlemelerde bu oranın yüzde 17’ye kadar çıktığının görüldüğüne işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Sanem Aslıhan Aykan bu nedenle bel ağrısı gelen hastanın her zaman bu açıdan da değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.  

 

Özellikle Covid döneminde uzun süre hareketsiz kalma gibi nedenlerden dolayı priformis kasında kasılmalara bağlı olarak bu sendromda artış gözlendiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Sanem Aslıhan Aykan bunun yanında özellikle koşucularda, bisiklet kullananlarda ve masa başı çalışanlarda priformis sendromunu daha sık ortaya çıktığına işaret etti. 

 

SORUN ZAMANLA KRONİK HALE GELEBİLİR!

Dr. Öğr. Üyesi Sanem Aslıhan Aykan’ın verdiği bilgiye göre, akut olarak priformis kasın kasılmasıyla başlayan sorunlarda hareketsizlik germe egzersizlerinin yapılmaması nedeniyle zamanla kronikleşip yatarken dahi ağrı ve uyuşukluğa yol açabileceğine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: 

 

“Bel, kalça ve bacak bölgesinde ağrı ve uyuşukluk şikayeti olan hastalar mutlaka uzmana başvurmalarında yarar var. Bu şekilde şikayetleri olan hastalar Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanına muayene olduklarında doğru tanı ve tedaviye ulaşabilir. Hasta şikayet süresi ve muayenesine göre ilaç tedavisi, fizik tedavi veya ultrason altında enjeksiyon ile şikayetlerden kurtulma olasılığı var.”

 

EGZERSİZE UYUM ÖNEMLİ!

Uzman tarafından priformis sendromu tanısı konulmuş kişilerin eşlik eden başka bel ve kalça sorunu yoksa priformis ve hamstring grubu germe egzersizlerinden fayda gördüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Sanem Aslıhan Aykan tedavi yaklaşımı konusunda şu bilgileri verdi: 

 

“Masaj rulosu ile yapılan priformis germe egzersizleri semptomları hafifletmek mümkün olabiliyor. Egzersiz ile yeterince cevap alınamazsa uzman ellerde ultrason eşliğinde priformis kasına nokta atış ile semptomları ortadan kaldırabiliyor. Yapılan enjeksiyon sonrası fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanın verdiği egzersiz programına uymaya da devam edilmesi hastalığın tedavisi açısından büyük bir önem taşıyor.” 

 

UZUN SÜRE OTURMAYIN!

Priformis sendromunda tedavi sırasında ve sonrasında da hastanın bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sanem Aslıhan Aykan sözlerini şöyle tamamladı: 

 

“Bacak bacak üstüne atmak ağrı ve uyuşmaya neden olabileceği için kaçınmaları gerekir. Uzun süre oturmak yerine saat başı germe egzersizleri ve harekât bu tür semptomların oluşmasını engelleyebilmekte. Bunun yanında spor faaliyetleri yaptıktan sonra germe egzersizleri yapılması da ihmal edilmemeli.” 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

PUAN DURUMU

O G P
  1. Galatasaray

    30 +48 81
  2. Fenerbahçe

    30 +54 79
  3. Trabzonspor

    30 +11 49
  4. Beşiktaş

    30 +4 46
  5. Kasımpaşa

    30 -2 43
  6. Genişlet
  7. Başakşehir

    30 +3 42
  8. Ç. Rizespor

    30 -11 42
  9. Antalyaspor

    30 +2 41
  10. Adana Demir

    30 +7 39
  11. Alanyaspor

    30 -4 39
  12. Sivasspor

    30 -7 38
  13. Samsunspor

    30 -6 36
  14. Kayserispor

    30 -7 36
  15. MKE Ankaragücü

    30 -3 33
  16. Hatayspor

    30 -4 33
  17. Konyaspor

    30 -11 33
  18. Gaziantep FK

    30 -10 31
  19. Karagümrük

    30 -4 30
  20. Pendikspor

    30 -27 29
  21. İstanbulspor

    30 -33 13
PUAN DURUMU
Burç Uyumu

Burcunuzu ve onun burcunu seçerek, birbirinize olan uyumunuzu hemen öğrenebilirsiniz.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.