DOLAR 32,3682 0.15%
EURO 34,9591 -0.33%
ALTIN 2.324,100,21
BITCOIN %
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı
Gaziemir Belediyesi’nden öğretmenlere özel eğitim
156 okunma

Gaziemir Belediyesi’nden öğretmenlere özel eğitim

ABONE OL
9 Kasım 2022 13:30
Gaziemir Belediyesi’nden öğretmenlere özel eğitim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaziemir Belediyesi’nin ilçedeki okullara görev yapan öğretmenler için düzenlediği  “İklim Değişikliği ve Sıfır Atıkta Eğiticilerin Önemi” eğitiminde iklim değişikliğiyle mücadele ve atıkların geri dönüştürülmesinin önemi ele alındı.

Geri dönüşümün yaygınlaşması amacıyla başlattığı eğitim seferberliği kapsamında ilçedeki okullarda
Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Eğitimleri düzenleyen Gaziemir Belediyesi, bu konuda toplumu bilinçlendirmeye devam ediyor. Çocuklara küçük yaşta çevre bilinci ve geri dönüşüm alışkanlığı kazandırmak amacıyla eğitimler düzenleyen belediye, öğretmenler için de özel bir çalışma düzenledi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışma kapsamında ilçedeki okullarda görev yapan öğretmelere, “İklim Değişikliği ve Sıfır Atıkta Eğiticilerin Önemi” konulu sunum yapıldı. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Dizman Kayar, yaptığı sunumda iklim değişikliğinin sebepleri, iklim değişikliğiyle mücadele, geri dönüşümün önemi, hangi maddelerin geri dönüştürülebileceği, atıkların geri dönüşümü için nelerin yapılması gerektiği ve bu atıkların doğaya zararlarını detaylı olarak anlattı.

“Bireysel adımlarla dünyamızı koruyabiliriz”
İklim değişikliği, fosil yakıtlar ve yoğun sanayileşmeyle birlikte kontrolsüz atık çıkışının olması, yanlış tarım faaliyetlerinin iklim değişikliğine sebep olan temel faktörler olduğunun altını çizen Derya Dizman Kayar, “Küresel ısınma sonucunda yağış düzensizliğinden kaynaklanan felaketler yaşanıyor dünyada. Yağış oranlarının düşmesi, kuraklık ülkemizi ve dünyamızı tehdit ediyor. İklim değişikliği sebebiyle 2050 yılına kadar 216 milyon insanın göç etmesi bekleniyor. Bireysel olarak atacağımız adımlarla iklim değişikliğini yavaşlatabiliriz. Enerji dostu, birden çok kullanılabilen ürünler, plastik torbalar yerine bez torbalar kullanmalıyız. Daha az su ve enerji tüketecek yöntemleri tercih etmeliyiz. Güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanmalıyız. Taşıt kullanımını azaltmalı, toplu taşımayı, bisiklet kullanmayı tercih etmeliyiz. Bu şekilde küresel ısınmanın yavaşlatılmasına katkı koymuş olabiliriz. Tarımda damlama sulamayı, yenilenebilir enerjiyi tercih etmeliyiz. Endüstriyel tesislerde temiz enerjiyi kullanmalıyız” diye konuştu.

“Atıklar, yaşamı tehdit ediyor”
Gaziemir Belediyesi’nin geri dönüşüm konusunda yaptığı çalışmalar hakkında da öğretmenlere bilgi veren Derya Dizman Kayar, plastik, metal, kompozit, kâğıt ürünleri, cam gibi atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasının önemi hakkında bilgi verdi. Geri dönüşebilen atıkların ayrı toplanması için belediyenin, Gaziemir’in dört bir yanına geri dönüşüm atık kutuları koyduğunun altını çizen Kayar, belediyenin mobil atık getirme merkezleri ve 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi hakkında bilgi paylaştı. Kayar, “Biz atıklarımızı kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakarak 1 milyon 600 bin kilometre karelik çöp adaları oluşturduk. Bizim doğaya bıraktığımız atıklar toplanarak çöp dağları oluşturuyor. Bu sebeple son 30 yılda 700 tür canlının nesli tükendi. Bu yüzden geri dönüşebilen atıkları kaynağında ayrıştırarak onları ekonomiye kazandırmamız çok önemli” dedi. 1 litre atık yağın, 1 milyon litre suyu kirlettiğini vurgulayan Kayar,  “Bitkisel Atık Yağ Toplama Projesi” ile bitkisel atık yağların kontrolsüz şekilde doğaya bırakılmasının önüne geçtiklerinin de altını çizerek 5 litre bitkisel atık yağ toplayarak belediyeye getirenlere bulaşık deterjanı hediye edildiğini belirtti.

Özmüşler Atık Yönetimi ve Çevre Danışmanlık Hizmetleri firmasından Esra Kuzu, ambalaj atıklarını toplanma, ayrıştırma ve ekonomiye kazandırma süreçleri hakkında bilgi verdi. Yalurlar Geri Dönüşüm firmasından Melisa Canbellek ise elektronik atıklar ve bu atıkların geri dönüşümünün ekonomiye ve doğaya katkılarını anlattı.

“Doğamız için hızlı adımlar atacağız”
Belediyenin geri dönüşüm ve çevre konusunda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı Necati Kırmaz, “Atıkların geri dönüştürülerek tekrar ekonomiye kazandırılması uygulamasına dünyamızda olduğu gibi ülkemizde de çok geç başlandı. Bu nedenle dünyaya verdiğimiz zararlar karşısında çok üzgünüm. Bizim atıklarımız yüzünden canlı türlerinin yok olması, okyanuslarda çöp adalarının oluşması karşısında şok oldum. İklim değişikliğiyle mücadele etmek için İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzü kurduk. Müdürlüğümüz bünyesinde yürüteceğimiz eğitimlerle, özellikle çocuklar başta olmak üzere herkese geri dönüşüm bilincini aşılamak için çalışacağız. Çok hızlı adımlar atarak iklim değişikliğiyle mücadeleye gerekli katkıyı koyacağız” diye konuştu. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

PUAN DURUMU

O G P
  1. Galatasaray

    30 +48 81
  2. Fenerbahçe

    30 +54 79
  3. Trabzonspor

    30 +11 49
  4. Beşiktaş

    30 +4 46
  5. Kasımpaşa

    30 -2 43
  6. Genişlet
  7. Başakşehir

    30 +3 42
  8. Ç. Rizespor

    30 -11 42
  9. Antalyaspor

    30 +2 41
  10. Adana Demir

    30 +7 39
  11. Alanyaspor

    30 -4 39
  12. Sivasspor

    30 -7 38
  13. Samsunspor

    30 -6 36
  14. Kayserispor

    30 -7 36
  15. MKE Ankaragücü

    30 -3 33
  16. Hatayspor

    30 -4 33
  17. Konyaspor

    30 -11 33
  18. Gaziantep FK

    30 -10 31
  19. Karagümrük

    30 -4 30
  20. Pendikspor

    30 -27 29
  21. İstanbulspor

    30 -33 13
PUAN DURUMU
Burç Uyumu

Burcunuzu ve onun burcunu seçerek, birbirinize olan uyumunuzu hemen öğrenebilirsiniz.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.