DOLAR 32,3393 0.17%
EURO 35,2222 0.08%
ALTIN 2.247,040,17
BITCOIN %
İstanbul
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yudum Söylemez okula uyum sorunlarını değerlendirdi: “Anlayış ve sınır konusunda aşırı uçlara gitmek en büyük yanlış”
  • Ege Haberleri
  • Eğitim
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yudum Söylemez okula uyum sorunlarını değerlendirdi: “Anlayış ve sınır konusunda aşırı uçlara gitmek en büyük yanlış”
6132 okunma

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yudum Söylemez okula uyum sorunlarını değerlendirdi: “Anlayış ve sınır konusunda aşırı uçlara gitmek en büyük yanlış”

ABONE OL
16 Eylül 2022 13:30
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yudum Söylemez okula uyum sorunlarını değerlendirdi: “Anlayış ve sınır konusunda aşırı uçlara gitmek en büyük yanlış”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim-öğretim yılının yeniden başlaması ve yaz tatilinin sona ermesiyle ebeveynler çocuklarının uyum sorunu yaşadıklarına tanıklık edebiliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yudum Söylemez, ebeveynlerin okula uyum sorunları karşısında hem anlayışlı hem de sınır koyan bir tavrı benimsemesi gerektiğini söyledi.

 

Yaz tatilinin sona ermesi ve okulların yeniden açılmasıyla, çocuklar uyku düzeni, yeni okula adapte olma, kurallara uyum sağlama gibi konularda sorun yaşayabiliyor. Kimi çocuklar kendilerini yetersiz hissettiklerinden başarısız olma, beğenilmeme ve sevilmeme endişeleriyle okula gitmek istemiyor. Kimileriyse yaz tatilinde yüksek oranda teknoloji kullanımının ardından adeta bir yoksunluk sendromu yaşıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yudum Söylemez, okulların açılmasıyla uyum sorunu yaşayan çocukların özellikle düzenin oturmadığı evlerden, kuralların, sınırların olduğu bir ortama geçmekte zorlandıklarını söyledi.  

 

Ebeveynler arasındaki duygusal sıkıntıların, anne ve baba arasındaki çatışma durumlarının da çocuklarda okula gitme konusunda isteksizlik yaratabileceğini söyleyen Söylemez, “Ebeveynler hem anlayışlı yaklaşıp hem de sınır çizmeli” dedi. Söylemez, “Çocukların duygularını anlamak, aynalamak önemlidir. Aynı zamanda da net sınırlar çocuğu güvende hissettirir. Örneğin, ‘Tatilden sonra okula başlamak çok zor geliyor seni anlıyorum. Ben de bazen işe gitmek istemiyorum. Ama bugün okulun ilk günü ve orda olman gerekiyor. Okuldan sonra ne yapmak istersin?’ diyerek çocuğa okula gitmesinin önemli olduğu aktarılabilir” açıklamasında bulundu.

 

Ebeveynlerin okula uyumda en sık yaptığı yanlışlar…

Ebeveynlerin çocukların duygularına anlayışla yaklaşırken, sınırları da belirlemesi gerektiğini söyleyen Söylemez, “Anlayış ve sınır konusunda aşırı uçlara gitmek en büyük yanlış” diyerek dengeyi bulmanın öneminin altını çizdi. Söylemez, “Aşırı anlayışlı olup çocuğa sınır koymadığımızda çocuk istemediği şeyleri yapmak zorunda olmadığını, biraz ısrar ederse kuralları esnetebileceğini öğrenir ve ağlayarak, inatlaşarak istediğini yaptırabileceğini düşünür. Aşırı katı sınırlar, baskı, psikolojik ya da fiziksel şiddet ise çocuğun olumsuz duygularını ifade etmesine fırsat vermez, çocuk bu duygularını bastırmayı ya da başka sorunlu davranışlarla (ağlamak, saldırgan davranmak, içe kapanmak gibi) dışa vurmayı öğrenir” dedi.

 

Çözüm çocuklarla teknolojiden uzak, ailece vakit geçirmek

Söylemez çocukların yaz tatillerini de belirli kurallar çerçevesinde geçirmesinin, okula uyum sorunlarının önüne geçmede etkili olacağını ifade ederek, “Yazın da çocuğa yaşına uygun küçük sorumluluklar vermek, ona hayatın yüzde yüz özgürlük olmadığını hissettirecektir” dedi. Uyku sorunlarının çözümünün ise henüz okullar açılmadan yavaş yavaş çocuğun uyku düzenini okul saatine yaklaştırmaya başlamak olduğunu dile getirdi.

 

Çocukların okula başlamakla ilgili olumsuz duygularının üstesinden ailece vakit geçirerek gelinebileceğine dikkat çeken söylemez, “Ailece teknolojiden uzak okuma zamanları oluşturun. Çocuğunuzla okula başlama konusundaki olumsuz duygularını paylaşabileceği oyunlar oynayın, onun hikaye ya da resimlerle duygularını ifade etmesini sağlayın.” dedi.

 

Tasarımı kendisine ait olan Bizbize Aile Oyunu gibi aile içi iletişimi güçlendirmeye yönelik oyunların çocukların duygularını anlamada yararlı olabileceğini belirten Söylemez, okula uyum sorunlarının çok şiddetli olduğu durumlarda kaygı bozukluğu ya da dikkat eksikliği gibi sorunların var olabileceğine dikkat çekti. Söylemez, “Bu durumlarda mutlaka bir çocuk psikoloğu ya da aile terapistinden destek alınmalıdır” açıklamasında bulundu. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

PUAN DURUMU

O G P
  1. Galatasaray

    30 +48 81
  2. Fenerbahçe

    30 +54 79
  3. Trabzonspor

    30 +11 49
  4. Beşiktaş

    30 +4 46
  5. Kasımpaşa

    30 -2 43
  6. Genişlet
  7. Başakşehir

    30 +3 42
  8. Ç. Rizespor

    30 -11 42
  9. Antalyaspor

    30 +2 41
  10. Adana Demir

    30 +7 39
  11. Alanyaspor

    30 -4 39
  12. Sivasspor

    30 -7 38
  13. Samsunspor

    30 -6 36
  14. Kayserispor

    30 -7 36
  15. MKE Ankaragücü

    30 -3 33
  16. Hatayspor

    30 -4 33
  17. Konyaspor

    30 -11 33
  18. Gaziantep FK

    30 -10 31
  19. Karagümrük

    30 -4 30
  20. Pendikspor

    30 -27 29
  21. İstanbulspor

    30 -33 13
PUAN DURUMU
Burç Uyumu

Burcunuzu ve onun burcunu seçerek, birbirinize olan uyumunuzu hemen öğrenebilirsiniz.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.