“Dünya'da ürüne talep kalmadı, bedavaya versekte alan yok"
Türkiye’de ihracatın en kıdemli sektörlerinden olan, emek yoğun sektörlerden deri ve deri mamulleri sektörü, yüksek enflasyon, hammadde ve işçilik maliyetlerindeki artış, buna karşın düşük döviz kurları nedeniyle zor bir süreçten geçerken, dünya genelinde talebinde olmaması yüzünden ihracattaki düşüşün derinleşmesine engel olamıyor.
Türkiye’de ihracatın en kıdemli sektörlerinden olan, emek yoğun sektörlerden deri ve deri mamulleri sektörü, yüksek enflasyon, hammadde ve işçilik maliyetlerindeki artış, buna karşın düşük döviz kurları nedeniyle zor bir süreçten geçerken, dünya genelinde talebinde olmaması yüzünden ihracattaki düşüşün derinleşmesine engel olamıyor.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, dünya genelinde deri ve deri mamulleri ürünlerine talep olmadığının altını çizdi. Zandar, “İthalatçılarda da para bitti, sipariş veren, fiyat teklifi soran kalmadı. Bedavaya versekte alan yok” diyerek deri ve deri mamulleri ihracatının içinde bulunduğu durumu özetledi.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliği Mali Genel Kurul Toplantısında konuşan Zandar, “Türkiye’nin deri ve deri mamulleri ihracatı 2023 yılında yüzde 9,5’luk erimeyle 2 milyar 56 milyon dolardan 1 milyar 860 milyon dolara düştü. 2024 yılının ilk çeyreğinde ihracattaki gerileme daha da arttı ve yüzde 28’lik ihracat kaybı yaşadık. İhracatımız 568,6 milyon dolardan 409,5 milyon dolara indi. 2024 yılının kalan diliminde de ihracat toparlanacak gibi durmuyor” diye mevcut durumu özetledi.
“Kimse sermayesini ürüne bağlamak istemiyor” şeklinde konuşan Zandar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Pandemi sonrasında ithalatçılar bizlere normalin üzerinde sipariş verdiler. Küresel ekonomideki resesyon nedeniyle talep düştüğü için stoklarını eritemediler. İthalatçılar artık stok maliyetine katlanmak istemiyor, talep olmadığı ve finansman bulamadıkları için yeni sipariş vermiyorlar. Bu da ihracat gerçekleşmelerinde kendini gösteriyor.”
Ege Bölgesi’nin ihracat düşüşü daha sınırlı kaldı
Ayakkabı, saraciye, deri konfeksiyon ve post deri alt sektörlerini bünyesinde barındıran Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracat performansının Türkiye genelinden göreceli daha iyi olduğunu dillendiren EDMİB Başkanı Erkan Zandar, “Ege Bölgesi’nden yaptığımız deri ve deri mamulleri ihracatı 2023 yılında yüzde 4,8’lik düşüşle 191 milyon dolardan 182 milyon dolara geriledi. 2023 yılında Türkiye’nin deri ve deri mamulleri ihracatındaki azalış yüzde 9,5 olmuştu. 2024 yılının ilk çeyreğinde Türkiye genelinde sektörümüzün ihracatı yüzde 28 erirken, Ege Bölgesi’nin deri ve deri mamulleri ihracatındaki iniş yüzde 18 seviyesinde kaldı. EDMİB olarak İtalya, Kazakistan, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan ve Türkiye’de Metaverse ortamında gerçekleştirdiğimiz sanal ve fiziki pazarlama faaliyetlerinin ihracatımızdaki düşüşün sınırlı kalmasında etkili olduğuna inanıyoruz. 2024 yılında da bütçemizin izin verdiği çerçevede pazarlama faaliyetlerimizi dijitalleşmeninde desteğiyle sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Deri ihracatının yıldızları ödüllendirildi
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, sektörde bozulan morallerin düzelmesi adına 2023 yılı mali genel kurul toplantısıyla, “Deri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni”ni birleştirdi.
“Deri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni”nde; EDMİB, 2023 yılında 1 milyon dolar üzeri ihracat gerçekleştiren 39 üye firmayı ödüllendirdi. EDMİB’in 2023 yılı ihracatının yüzde 67’sini gerçekleştiren firmalar arasında ayakkabı sektörü 29 firmayla temsil edilirken, saraciye sektörü deri ihracatının yıldızlarına 4 firmasının girmesini sağladı. Deri konfeksiyon sektörü ve deri sektörü 3’er firmayla “Deri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni”nde kendilerine yer buldular.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, “Deri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni”nde ilk üç sırada; “Lider Deri Ürünleri San. Tic. A.Ş., Sepiciler Çaybaşı Deri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Agamoda Deri Konfeksiyon San. Tic. A.Ş.” firmaları sıralandı.
Altın kategorisinde; Eskatek Deri San. Tic. Ltd. Şti., Marc Chantal Deri ve Tekstil Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. Narinbebe Ayakkabı Tekstil ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. firmaları ödüle hak kazandı.
“Asorti Ayakkabı Pazarlama San. Tic. Ltd. Şti., Hakem Ayakkabı ve Malzemeleri San. Tic. Ltd. Şti, On-Ar Ayakkabı Kalıp Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Pollyboot İş Güvenliği Dış Tticaret A.Ş., Sepici Grubu Deri Pazarlama A.Ş. gümüş kategoride ödül mutluluğu yaşayan firmalar olurken, bronz kategoride ödül alan firmalar; “Adnan Ayakkabı Çanta ve Deri Mamulleri San. Tic. Ltd. Şti., Aksin Kundura San. Tic. Ltd. Şti., Artkıy Deri Mamülleri San. Tic. Ltd. Şti., Assa Ayakkabıcılık San. Tic. Ltd. Şti., Bertoni Ayakkabı ve Deri Mamulleri San. Tic. A.Ş., Burre Ayakkabı San. Tic. Ltd. Şti., Derkimpa Deri Sanayi Dış Ticaret A.Ş., Dogo Tasarım San. Tic. A.Ş., Duru Deri Ayakkabı Tekstil Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi, Ertuğrul Deri ve Tekstil San. Tic. Ltd. Şti., Fatih Üstündağ Dış Ticaret, Gençler Deri Mamülleri Ayakkabı San. Tic. A.Ş., Gloria Deri Dış Ticaret A.Ş., Gündoğdular Deri Saraciye Tic. Ltd. Şti., HÇ Simin Dış Ticaret Ayakkabı San. Tic. Ltd. Şti., Hüdaverdi Spor Malzemeleri Sanayi Ticaret ve Pazarlama Limited Şirketi, Hüseyin Dündar Dündar Ayakkabı, LBR Ayakkabı İhracat ve İthalat Limited Şirketi, Levossa Ayakkabı İmalat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Murat Güler Güler Kundura, Nevzat Onay Ayakkabı ve Deri Mamulleri San. Tic. Ltd. Şti., Penta Ayakkabı Deri San. Tic. A.Ş., Seçkin Comfort Ayakkabı Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti., Seray Ayakkabı ve Terlik San. Tic. Ltd. Şti., Ulutaş Deri Mamulleri İmalat Pazarlama San. Tic. Ltd. Şti., Yankı Dış Ticaret Ayakkabı İnşaat Sanayi A.Ş., Zandar Dış Ticaret Limited Şirketi” bronz kategorisinde ödül mutluluğu yaşayan firmalar oldu.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2023 yılı mali genel kurul toplantısında Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu, 2023 yılı faaliyetlerinden dolayı oy birliğiyle ibra edilirken, 2024 yılı iş programı benimsendi. EDMİB 2024 yılı bütçesi 9 milyon 700 bin TL olarak kabul edildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı