DOLAR 32,3530 0.25%
EURO 34,9691 -0.46%
ALTIN 2.309,991,44
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tanıtım Yazısı
Tanıtım Yazısı
Huggy Wuggy korku ve kaygıya yol açıyor, şiddete yatkınlığı artırıyor
110 okunma

Huggy Wuggy korku ve kaygıya yol açıyor, şiddete yatkınlığı artırıyor

ABONE OL
17 Kasım 2022 14:00
Huggy Wuggy korku ve kaygıya yol açıyor, şiddete yatkınlığı artırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ebeveynler oyun ve oyuncakları devamlı kontrol etmeli…

 

Keskin dişleri, üçgen kafası ve uzun kolları ile bir korku oyunu karakteri olan Huggy Wuggy’nin peluş oyuncağı çocukların psikolojisini olumsuz etkiliyor. Özellikle gerçek ve hayali ayırt etmekte güçlük çeken okul öncesi dönemdeki çocukların bu tarz oyuncaklardan korktuklarını belirten uzmanlar, Huggy Wuggy ve benzeri oyuncakların çocuklarda şiddete yatkınlığın artmasına ve kaygı bozukluklarına sebep olduğunu ifade ediyor. Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, ebeveynlere çocuklarının hangi oyuncaklarla oynadığını, ne tür oyunlar oynamayı tercih ettiğini ve bu oyunların içeriğini kontrol etmelerini, korku içerikli oyuncaklarla neden oynamamaları gerektiğini anlatmalarını tavsiye ediyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, Huggy Wuggy isimli şiddet içerikli ve korkutucu oyun içeriğinin figürü olarak üretilen peluş oyuncağın çocuklarda yol açtığı olumsuz etkilere değindi, ebeveynlere son derece önemli tavsiyelerde bulundu.

 

Huggy Wuggy korku ve kaygı bozukluğuna yol açıyor

Çocukların oyunlardan ve filmlerden korksalar bile merak duygusu ile izlemeye devam ettiklerini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, “Huggy Wuggy keskin dişleri, üçgen kafası ve uzun kolları ile bir korku oyunu karakterinin oyuncağıdır. Bu oyuncak özellikle okul öncesi ve ilkokul çocuklarının psikolojisini olumsuz etkiliyor. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar gerçek ve hayali ayırt etmekte güçlük çektiği için bu tarz oyuncaklardan korkuyorlar. Bu tarz oyuncaklar çocuklarda kaygı bozukluklarına ve şiddete yatkınlığın artmasına sebep oluyor” dedi.

 

Oyuncağın canlanıp zarar vereceğini düşünüyorlar

Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, ‘Çocuklar oyuncağının canlanacağını, gece bir zarar vereceğini ve onları korkutacağını düşünüyorlar’ dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

 

“Huggy Wuggy ve benzeri oyuncaklara sahip çocuklarda gece yalnız uyuyamama, karanlıkta kalamama, tuvalete tek başına gidememe veya alt ıslatma benzeri davranışlar ortaya çıkıyor.  Oyuncaktan etkilenen çocukların uyku, yeme, içme ve tuvalet gibi düzenleri bozulma eğilimi gösteriyor. Oyuncağının korku figürü olması dışında oyuncağı merak eden çocuklar oyunu araştırmaya veya videolarını izlemeye başlıyor. Oyun, içeriğinde korku, şiddet ve zarar verme öğeleri içeriyor. Huggy Wuggy keskin dişleri ile oyunda korku uyandırıyor ve oyuncuyu yakaladığında oyuncu ölmüş sayılıyor. Bu tarz oyun ve oyuncaklar çocuklarda öfke, kaygı ve korku duyguları uyandırıyor. Çocuklar ya kaygı belirtileri gösterir ya da saldırgan davranışlarda bulunmaya başlıyor. Okula gitmeyi reddetme veya okulda şiddet uygulama gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.”

 

Çocuğa alternatif oyuncak seçenekleri sunulabilir

Oyun ve oyuncakların çocuğun hayatı anlamlandırması için önemli bir etken olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, “Bu yüzden oyuncak seçiminde dikkatli olmakta fayda var. Ebeveyn olarak çocuğunuzun hangi oyuncaklarla oynadığını, ne tür oyunlar oynamayı tercih ettiğini ve bu oyunların içeriğini kontrol etmelisiniz. Çocuğunuzun yaşına uygun oyuncak seçmelisiniz. Şiddet içeren ve korkutucu figür bulunan oyuncaklardan uzak durulması gerekiyor. Çocuğun bu konuda ısrarına karşı neden bu tarz oyuncaklarla oynanmaması gerektiği onun yaşına uygun bir şekilde açıklanmalı. Ebeveynler çocuğun istediği oyuncağı almayı reddedebilir ve ona alternatif oyuncak seçenekleri sunabilirler.” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

PUAN DURUMU

O G P
  1. Galatasaray

    30 +48 81
  2. Fenerbahçe

    30 +54 79
  3. Trabzonspor

    30 +11 49
  4. Beşiktaş

    30 +4 46
  5. Kasımpaşa

    30 -2 43
  6. Genişlet
  7. Başakşehir

    30 +3 42
  8. Ç. Rizespor

    30 -11 42
  9. Antalyaspor

    30 +2 41
  10. Adana Demir

    30 +7 39
  11. Alanyaspor

    30 -4 39
  12. Sivasspor

    30 -7 38
  13. Samsunspor

    30 -6 36
  14. Kayserispor

    30 -7 36
  15. MKE Ankaragücü

    30 -3 33
  16. Hatayspor

    30 -4 33
  17. Konyaspor

    30 -11 33
  18. Gaziantep FK

    30 -10 31
  19. Karagümrük

    30 -4 30
  20. Pendikspor

    30 -27 29
  21. İstanbulspor

    30 -33 13
PUAN DURUMU
Burç Uyumu

Burcunuzu ve onun burcunu seçerek, birbirinize olan uyumunuzu hemen öğrenebilirsiniz.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.