Çeşme Limanı’ndan, çok sayıda iş makinası ve diğer yardım malzemelerinin yükleme işleminin tamamlanmasının ardından yola çıkan Ulusoy 5 Ro-Ro Gemisi İskenderun Limanı’na vardı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi afet bölgesine ulaşım sorununu deniz yoluyla aşmak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının koordinasyonu ile birlikte Çeşme Limanı’ndan, çok sayıda iş makinası ve diğer yardım malzemelerinin yükleme işleminin tamamlanmasının ardından yola çıkan Ulusoy 5 Ro-Ro Gemisi İskenderun Limanı’na vardı.
Bu akşam saat 20.30 sıralarında İskenderun limanına ulaşan Ro-Ro gemisi, iş makinaları ve yardım malzemelerinin limana indirilmesinin ardından bu gece İskenderun Limanı’ndan ayrılarak Çeşme’ye dönecek. Çeşme’ye boş olarak dönecek olan Ro-Ro gemisi, deprem bölgesinden ayrılmak isteyen depremzedeleri de Çeşme’ye taşıyacak.
7 Şubat Salı günü, sabah saatlerinden itibaren İzmir, Aliağa, Bergama, Torbalı, Kuşadası, Urla, Karaburun ve Çeşme’den gelen çok sayıda iş makinası, yaşam konteyneri, beton delici Hilti, forklift, vinç, gıda, sağlık ve yaşam malzemeleri, su gibi deprem bölgesinde gerekli olacak malzemeler Ulusoy 5 Ro-Ro gemisine yüklenmişti. Çeşme Kaymakamlığı ve Çeşme Belediyesi’nin çağrısıyla toplanan çok sayıdaki yardım malzemesi de Ro-Ro Gemisi’ne yüklenerek deprem bölgesine gönderilmişti.
Kaynak : İha
Kategori: İzmir
-
Çeşme’den yola çıkan yardım gemisi İskenderun’da
-
Eski AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı ve kardeşi aracın içinde ölü bulundu
Eski AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Adil Yüksel ile kardeşi Berke Yüksel, Ankara’daki bir dinlenme tesisinde otomobilin içinde ölü olarak bulundu.
Olay, dün Ankara’nın Ayaş ilçesinde bulunan bir dinlenme tesisinde meydana geldi. Eski Gaziemir Belediye Başkanı Adnan Yüksel’in oğlu olan ve bir dönem AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanlığı görevini yürüten Adil Yüksel’in (35) ekonomik sıkıntı içerisine girdiği iddia edilirken, kardeşi Berke Yüksel (30) ile birlikte Ankara’dan İzmir’e dönüş yolundaki dinlenme tesisinde, otomobilin içinde hareketsiz bulundu. İhbarla olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ekipler yaptıkları kontrolde, 2 kardeşin hayatını kaybettiğini belirledi. İntihar şüphesi değerlendirilen 2 kardeşin kesin ölüm nedeni, yapılacak olan otopsi ve kriminal incelemenin ardından belli olacak.
Yüksel kardeşlerin cenazeleri, İzmir’e getirilip defnedilecek.
Kaynak : İha
-
İzmirli uzman çavuş ve annesi yan yana defnedildi
İskenderun Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapan İzmirli Uzman Çavuş Alpaslan Tez, İskenderun’daki evinde enkaz altında kaldığı annesi ile birlikte hayatını kaybetti. Anne-oğul, cenaze namazının ardından düzenlenen askeri törenle İzmir’de yan yana defnedildi.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yası sürerken, depremin etkilediği yerlerden Hatay’ın İskenderun ilçesinden İzmir’e bir acı haber daha geldi. İskenderun Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapan Uzman Çavuş Alpaslan Tez, yaşanan depremde İskenderun ilçesindeki evinde enkaz altında kaldı. İzmirli uzman çavuş ve annesinin cansız bedenlerinin enkaz altından çıkartıldığı öğrenildi. İzmir’e getirilen Uzman Çavuş Alpaslan Tez ve annesi Aliye Büber için Güzelbahçe Atatürk Mahallesi’nde bulunan Merkez Camii’nde ikindi namazını müteakip cenaze namazı kılındı. Anne ve oğlu cenaze namazının ardından düzenlenen askeri törenle Güzelbahçe Mezarlığı’nda yan yana defnedildi.
Törene, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in yanı sıra askeri yetkililer, anne-oğlun yakınları ve vatandaşlar katıldı.
Kaynak : İha -
İzmirli belediyeler depremzedeler için seferber oldu
İzmir’in Bergama ve Çiğli Belediyeleri, depremin vurduğu Kahramanmaraş ve 10 ilde depremzedelere yardım etmeye devam ediyor.
İzmirli belediyeler, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından başlatmış olduğu yardım kampanyalarını tüm hızıyla sürdürmeye devam ediyor. Başkan Utku Gümrükçü öncülüğünde depremin yaralarını sarmak için seferberlik ilan eden Çiğli Belediyesi, geçici süreliğine İzmir’e gelen depremzedelerin talep ettikleri hizmete ulaşımı konusunda koordinasyonu sağlamak amacıyla Depremzede İrtibat Birimi kurdu. İrtibat biriminde barınma, beslenme ve tedavi gibi temel ihtiyaçların koordinasyonunun yanı sıra psikolojik destek de sağlanacak. Destek almak isteyen depremzedeler 0232 935 55 35 (2317) numaralı hat üzerinden Çiğli Belediyesi Depremzede İrtibat Birimi ile iletişime geçebilecek.Bergama Belediyesi deprem bölgesine iş makinesi ve personel gönderdi
Yardım kampanyası ile seferber olan Bergama Belediyesi de, iş makinesi ve operatörlerini Kahramanmaraş’a gönderdi. Büyük deprem felaketinin yaralarını sarmak üzere Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 2 iş makinesi operatörü ve iki iş makinesi Kahramanmaraş’a sevk edildi.
Depremden etkilenenler için Bergama’nın kırsal mahallelerinde kadınlar bir araya gelip ekmek pişirmeye başladılar. Ekşi mayalı ekmekler Bergama Belediyesi, Bergama Kaymakamlığı ve Kızılay işbirliğinde başlatılan yardım kampanyası kapsamında toplanan malzemeler ile birlikte tırlara yüklenerek deprem bölgesine gönderilmeye başlandı.Pişirilen ekmekler yardım toplama merkezlerine taşınıyor
Kırsal mahallelerde hazırlanan ekşi maya hamurlar ile pişirilen ve uzun süre bozulmadan saklanabilen köy ekmeklerini pişiren kadınların göstermiş olduğu imeceye gençler ve erkekler de kayıtsız kalmadı. Pişirilen ekmekleri araçlarında sıralayan, yakılan fırınlara odun taşıyan erkekler, ekmekleri soğumasınin ardından Bergama ilçe merkezinde Erdal Önder Kapalı Spor Salonu’nda oluşturulan yardım toplama merkezine taşımaya başladı. Burada yardım tırlarına konulan ekmekler depremzedelere ulaştırılmak üzere yola çıkarıldı. Bergama’nın birçok kırsal mahallesinde olduğu gibi Cevizli Garaj ve Ayaskent mahallelerinde vatandaşların ortaya koyduğu bu dayanışma büyük takdir topladı.
Kaynak : İha -
Çocuklarda deprem travmasına dikkat
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Yasemin Meral Öğütçü, depremi yaşamasa da televizyon ve sosyal medyada sürekli olarak yıkım görüntülerini izleyen çocukların bu süreçten olumsuz etkilenebileceğini belirterek, “Çocukların televizyon ya da sosyal medyada sürekli olarak enkaz görüntüsü izlemesine müsaade etmeyin, depremle ilgili endişe verici yorumlar yapmamaya özen gösterin” dedi.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 şehirde yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, Türkiye’yi yasa boğarken yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da deprem travması riskini artırdı. İEÜ Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Yasemin Meral Öğütçü, son yılların en büyük felaketiyle karşı karşıya kalındığına dikkat çekerek deprem korkusunun kalıcı psikolojik travma ve ruhsal bozukluklara yol açmasını önlemek için tavsiyelerde bulundu. Bu zor süreçte, depreme maruz kalmayan kişilerin de korku, endişe, çaresizlik ve tetikte olma gibi belirtiler hissedebileceğini, yalnız kalma korkusu yaşayabileceğini söyleyen Öğütçü, depremin herkes için travmatik bir deneyim olduğunu hatırlattı.
Öğütçü, “Deprem felaketi, hepimizde büyük bir üzüntüye yol açtı. Depremi yaşamasak da, vatandaşlarımızın acı görüntülerini izlemek bizleri oldukça sarstı. Umarım depremin yaralarını en kısa sürede, hep birlikte sararız. Büyük bir felaketi yaşadık ve bunun hepimizde birtakım korkular oluşturması normal. Depremi yaşamasak da kaygılanabilir, depremden korkabilir, ‘Acaba depremi ben yaşarsam ne yaparım?’ diye endişelenebiliriz. Bu hislere kapılmak psikolojk bir sorun değil. Şu anda birçoğumuz, gece çok geç saate kadar uyuyamıyoruz. Yemek düzenimiz bozulmuş, kendimizi güvensiz hissediyor olabiliriz. Bu durum, anormal bir duruma verdiğimiz normal tepkilerdir. Bu durumun sürekli bir hal almaması için yapacağımız şeyler var. En yakın destekçimiz; ailelerimiz ve yakınlarımız. İçe kapanmayın, depremle ilgili korkularınızı bastırmayın. Endişelerinizi, hislerinizi çevrenizle paylaşın. Mümkün oldukça tek kalmayın, sevdiklerinizden destek alın” dedi.“Geçmezse psikolojik destek alın”
Dr. Öğütçü, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kaygının en üst seviyeye ulaştığı bu dönemde, rutin alışkanlıklarınızı çok değiştirmeyin. Çalışma saatlerinizi ya da uyku saatlerinizi mümkün oldukça stabil tutmaya çalışın. ‘Acaba bana bir şey olursa ailem ne yapar?’ ya da ‘Enkazda kalırsam nasıl beklerdim?’ gibi düşünceler aklınıza gelebilir. Bu durumda yapabileceklerinize, deprem için alınabilecek önlemlere odaklanmaya çalışın. Korku ve endişe durumu, hepimizde belirli bir süre devam edecektir. Bunun ne kadar süreceği kişiden kişiye değişir. Ancak bu durum zaman içerisinde azalmaz ve geçmezse mutlaka psikolojik destek almalısınız.”“Çocuğunuza yansıtmayın”
Son dönemde çocuklarda da deprem korkusunun artmaya başladığını belirten Dr. Öğütçü, “Deprem, maalesef coğrafyamızın bir gerçeği. Çocuklarınıza anlayacağı bir dille, korkutmadan deprem gerçeğini anlatın. Yaşlarına uygun bir şekilde çocuklarımıza, deprem anında güvende olmak için neler yapılması gerektiğinden bahsedin ve evdeki en güvenli bölgeyi aktarın. Çocuğunuz depreme ya da deprem görüntülerine maruz kalmışsa, yaşadıkları duyguları size aktarmasına izin verin. Çocuğunuzu dinleyin ve ona anlayış gösterin. Yakınlık ve şefkat göstererek çocuğunuzu rahatlatın, muhtemel tehlikelere karşı önemler aldığınızı söyleyerek güven verin. Bol bol oyun oynayın. Oyunlarda depreme dair temalar çıkarsa müdahale etmeyin, sadece eşlik edin. Depremden korksanız bile çocuğunuza bunu yansıtmamaya özen gösterin. Çocuğunuzun yanında ‘Bizim evimiz de yıkılırsa ne yaparız?’ ya da ‘Binamızı çok sağlam hissetmiyorum’ gibi travmayı, korkuyu artıracak yorumlarda bulunmayın” ifadelerini kullandı.
Kaynak : İha
-
Kahramanmaraş’tan gelen 52 depremzede İzmir’de tedavi ediliyor
Deprem sonrası enkaz altında kalan ve askeri uçakla Kahramanmaraş’tan İzmir’e getirilen 11’i çocuk 52 hastanın, İzmir’deki hastanelerde tedavisi sürüyor.
Türkiye’yi yasa boğan depremlerde Kahramanmaraş’ta enkaz altından kurtartılan 52 depremzedeyi taşıyan askeri ambulans uçaklardan ilki, dün gece saatlerinde İzmir Adnan Menderes Havalimanı Meydan Kıta Komutanlığına iniş yaptı. Burada hazır halde bekletilen ambulanslara alınan yaralılar, tedavileri yapılmak üzere kentteki çeşitli hastanelere götürüldü.Yaralıların tedavisi sürüyor
Yaralıların 6’sı Bozyaka, 9’u Buca Seyfi Demirsoy, 26’sı Atatürk ve 11 çocuk Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Bu hastalardan 16 kişi yoğun bakımda tedavi edilirken, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen hastalardan 3’ü vücutlarındaki çeşitli kırıklarından dolayı acil ameliyata alındı.
Öte yandan, dün akşam saatlerinde Hatay ve Osmaniye’den kendi imkânlarıyla İzmir’e ulaşan 3 depremzededen biri de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yatırılarak tedavi altına alındı.
Kaynak : İha -
Prof. Dr. Özgür Eğilmez: “Yetkin mühendislik sistemi hayata geçirilmeli”
Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Eğilmez, depremlere karşı ’yetkin mühendislik’ kavramının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Tüm imkanların seferber edildiği deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları sürerken, Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Eğilmez henüz birkaç yıllık olan ve deprem yönetmeliğine uygun yapıldığı iddia edilen binaların bile çökmesini değerlendirdi. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın deprem bölgesi olduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Eğilmez, gelecek kuşakların bu tür felaketlerde ayakta kalabilmesi için ’yetkin mühendislik’ kavramının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.“Gelişmiş ülkelerde uygulanıyor”
Bugünden itibaren atılacak ilk adımın ’yetkin mühendislik’ kavramının hayata geçirilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Eğilmez, “Gelişmiş pek çok ülkede yetkin mühendislik onlarca yıldır uygulanmaktadır. Bu ülkelerde imza yetkisi sadece yetkin mühendislerin elindedir. Yani tasarım, şantiye yönetimi ve denetim gibi kritik işler sadece yetkin mühendisler tarafından yapılabilmektedir. Yetkin mühendis olabilmek için belirli bir süre yetkin mühendislerin yanında tecrübe kazanmak ve ardından yetkin mühendislik sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Ülkemizde ise 4 yıllık eğitimini tamamlayıp inşaat mühendisliği diplomasını alan herkesin imza yetkisi bulunmaktadır. Bunun engellenerek tasarım, şantiye yönetimi ve denetim işlerinin yetkin mühendisler tarafından yapılmasının sağlanması gerekmektedir. 2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile yüksek binalar ve tasarımı uzmanlık gerektiren yapılar için ’tasarım gözetmeni uzmanı’ belgesine sahip mühendislerin imza şartı yürürlüğe girdi. Bu belgeye sahip olma koşulları da oldukça yüksek. Bu gelişme elbette çok olumlu. Ancak tasarımı uzmanlık isteyen bu tür yapılar Türkiye’de zaten çok yüksek kalitede mühendislik hizmetleri ile tasarlanıp inşa edilmekte. Dolayısı ile ülkemizin asıl ihtiyacının inşaat mühendisliği diplomasının olağanüstü ve akla sığmayan yetkilerini sınırlayacak olan yetkin mühendislik oluşumunun hayata geçirilmesi olduğu düşüncesindeyim” ifadelerini kullandı.“Seçme yetkisi olmamalı”
Mevzuatta yapılması gereken diğer değişikliğin de inşaatı yapan yüklenicinin denetim şirketini seçme yetkisinin iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Eğilmez, “Yapıların inşası aşamasında denetim büyük önem arz eder. Günümüzde her türlü inşaatın yapı denetim şirketleri tarafından denetlenmeleri zorunludur. Ancak denetimlerin ne kadar sağlıklı yapıldığı tartışmalıdır. Çünkü şu an için inşaatı yapan yüklenici denetim şirketini seçebilmektedir. Bu da beraberinde birçok kuşkuyu ortaya çıkarmaktadır. Kanaatimce yapı denetim şirketinin inşaat mühendisleri odaları veya ilgili bakanlık uzmanları tarafından belirlenmesi daha uygun olacaktır. Türkiye’deki sorunların başında denetimsizlik ve yaptırım eksikliği geliyor. İster inşaat sektörü olsun ister sağlık sektörü veya başka bir iş kolu, yapılan hatalar büyük ölçüde cezasız kalmaktadır. Gelişmiş ülkelerde bu tür hataların bedeli ağır olur. Size bir daha mühendislik yaptırmazlar. Geçen onca yıla, kaybedilen binlerce cana rağmen bugün hala inşaat sektöründeki yaptırımlar yetersizdir” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak : İha -
Olaylı derbide Altay kalecisini yaralayan sanığa tahliye
Spor Toto 1. Lig’in 15. haftasındaki olaylı Göztepe-Altay maçında Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç’i korner bayrak direğiyle yaraladığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Mehmet Nihat A.’nın yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verildi.
İzmir’de Gürsel Aksel Stadı’nda 27 Kasım 2022’de yapılan olaylı Göztepe-Altay maçında Altay taraftarı F.E., 20. dakikada Göztepe seyircilerinin olduğu bölüme işaret fişeği fırlatarak, Göztepe taraftarı Mehmet Çakır’ın yaralanmasına neden oldu. Müsabakanın bu olay nedeniyle durduğu dakikalarda Göztepe taraftarı Mehmet Nihat A., eline geçirdiği korner bayrak direğiyle Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç’i yaraladı. Olayların ardından hakem Emre Kargın, müsabakayı tatil etti. Mehmet Nihat A. “kasten öldürmeye teşebbüs” ve “6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’a muhalefet” suçlarından tutuklandı. Sanık hakkında Özenç’i yaraladığı gerekçesiyle 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Tribüne fişek atılarak bir kişinin yaralanmasına ilişkin soruşturmada ise gözaltına alınan 23 kişiden 19’u tutuklandı. Bu sanıklar hakkındaki iddianamenin kabulünün ardından F.E. dışındaki 18 sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına hükmedildi.Direkle kaleciyi yaralayan saldırgan da tahliye edildi
İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Mart’ta ilk duruşması görülecek davanın tek sanığı Mehmet Nihat A.’nın tutuksuz yargılanma talebini değerlendirdi. Mahkeme, Mehmet Nihat A.’nın yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine hükmetti.
Kaynak : İha -
“Elleriniz dert görmesin”
Gaziemir Halk Eğitimi Merkezi’nde deprem bölgesine gönderilmek üzere kışlık eşofman takımı dikilmeye başlandı. Harıl harıl çalışan eğitmen, kursiyer ve merkez idarecileri arasında Moldovalı bir eğitmen de bulunuyor.
İzmir İl Milli Eğitimi Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle enkaz alanlarında ihtiyaç duyulan ürünler için var gücüyle çalışıyor. Bu çerçevede halk eğitimi merkezlerinde toplanan çok sayıda yardım malzemesi, deprem bölgesine gönderildi. Gaziemir Halk Eğitimi Merkezi ise kolları sıvayarak kışlık eşofman takımı yapmaya başladı. Depremzedelere göndermek üzere 3,7 ve 13 yaş gruplarına göre yapılan polar eşofman takımları ve bereler, kurum tarafından temin edilen kumaşlarla dikiliyor. Tezgah başına geçen eğitmen, kursiyer ve merkez idarecileri, zamanla yarışarak ürünleri depremzedelere ulaştırmaya çalışıyor.
Eğitmenlerden Moldovalı Sofia Okur, “Elimizden geldiği kadar depremzedelere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bere, eşofman takımı dikerek deprem bölgesine göndereceğiz. Türkiye’de yaşıyoruz, elimizden geldiğince yardımcı olacağız” diyerek Türkiye’nin tek yürek olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.“Yapabildiğimiz kadar takım yapıp yollayacağız”
Gaziemir İlçe Milli Eğitimi Müdürü Ogün Derse, “Halk Eğitimi Müdürlüğümüzle deprem bölgesinde nelere ihtiyaç duyulduğunu görüştük. İlçemizde yapılan yardım kampanyasının dışında malzemeler alınarak eşofman takımı dikilmeye başlandı. Tezgahların başında idareciler, eğitmenler, kursiyerler var. Hepimiz tek yürek olduk, yaraları sarmak için gayret ediyoruz. Yapabildiğimiz kadar takım yapıp yollayacağız. İlk etapta bin takıma ulaşma hedefimiz var” dedi.
Gaziemir Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Murat İpek ise, 120 takımın yapımını tamamladıklarını, bu ürünlerin hemen deprem bölgesine gönderileceğini söyledi.“Soğuk hava şartlarına uygun malzemeler”
Kursiyerlerden Fatma Topaloğlu da “Çok üzgünüz. Acımız çok büyük. Hepimizin başı sağ olsun, Allah kolaylık versin. Elimizden geleni yapıyoruz. Burada bere, eşofman takımı dikiyoruz. Deprem bölgesine kullanılmamış eşyaların gitmesi gerekiyor. Biz de sıfırdan dikip göndereceğiz. Bu ürünler soğuk hava şartlarına da uygun malzemeler” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Kahramanmaraş depremi sonrası İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki halk eğitimi merkezleri tarafından gece gündüz ihtiyaç duyulan malzemelere yönelik çalışmalar yapılıyor. İzmir Valiliği koordinesinde 30 halk eğitimi merkezi tarafından ihtiyaç duyulan malzemeler tedarik edilerek deprem bölgesine gönderildi. Battaniye, yorgan, çorap, ayakkabı, yün içlik, hırka ve yelek, atkı, bere, eldiven, polar sweatshirt, kapüşonlu sweatshirt, çocuk takımı, kuru gıda, oyuncak örgü bebek, ıslak mendil, süt, tuvalet kâğıdı, yaş bebek maması, meyve suyu ve çocuk bezi gibi ürünleri içeren koli paketleri hazırlandı.Tire ve Kiraz’da halk eğitimi merkezleri yürekleri ısıtacak
Halk eğitimi merkezleri sadece ihtiyaç kolileri hazırlamakla kalmadı, aynı zamanda deprem bölgesindeki vatandaşlara ulaştırılmak üzere giyecek dikimi faaliyetlerine de başladı. Tire Halk Eğitimi Merkezi usta öğreticileri yürekleri biraz da olsa ısıtabilmek adına gece gündüz çalışarak deprem bölgesine gönderilmek üzere bere, atkı, kazak, eldiven gibi kışlık malzemeler hazırlıyor. Kiraz Halk Eğitimi Merkezi ise bere ve boyunluk üretimine başladı. 60 kişiden oluşan gönüllü ekip, kişi başı günde en az 2 bere üretiyor. Hedeflerinin ay sonuna kadar 2 bin -2 bin 500 bere ve boyunluk olduğunu ifade eden halk eğitimi personeli, Kiraz halkını da destek olmaya çağırdı.
Kaynak : İha -
Selçuk Belediyesi deprem bölgesinde ekmek ve sıcak yemek dağıtacak
Tüm Türkiye’yi yasa boğan depremin yaralarını sarmak için ilk saatlerden itibaren harekete geçen İzmir’in Selçuk Belediyesi, ilçe halkının desteğiyle gelen giysi ve temel ihtiyaç malzemelerini bölgeye ulaştırmaya devam ederken, depremzedelerin en büyük ihtiyaçlarından biri olan sıcak yemek için de bölgede mutfak kuracak.
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, deprem bölgesine gitmek üzere yola çıktı. Başkan Sengel, deprem bölgesine hareket etmeden önce sosyal medya üzerinden yaptığı canlı yayında çalışma arkadaşıyla birlikte bölgeye sıcak yemek ve ekmek desteği sağlayacaklarını belirtti. Selçuk halkının bağışlarının en doğru şekilde en doğru noktalara ulaştırılması için çalışacaklarını belirten Başkan Sengel, “Bu akşam önce Elazığ’a, oradan da Malatya’ya geçiş yapacağız. Bağışlarınızı bire bir elden teslim etmek için gidiyoruz. Tırımız da yarın sabah yola çıkacak. Aynı zamanda mutfağımızı, yiyeceklerimizi ve suyumuzu da götürüyoruz. Selçuk Belediyesi ekip arkadaşlarımız ile yemeklerimizi yapacağız ve depremzedelere ulaştıracağız” dedi.“Hayat paylaştıkça kolaylaşıyor”
Yapılan çağrılar gereği deprem bölgesinde en çok su, yemek, ekmek ve bebek bezine ihtiyaç duyulduğunu belirten Başkan Sengel, “Gittiğimizde doğru yerlerde temas halinde, bütün bağışların hepsini teslim edebilir halde olacağız. Kuracağımız mutfak sayesinde de sıcak yemek, sıcak çorba yaparak dağıtımını gerçekleştireceğiz. Dualarınızı eksik etmeyin. Bilin ki bağışlarınızı şahsen kendi ellerimizle teslim edeceğiz. Dayanışma için Efes tarlasında yetiştirilen buğdaylardan elde edilen unlardan ekmek üretmek için arkadaşlarımız sabaha kadar çalışacak. Hayat paylaştıkça daha kolaylaşıyor. Biz deprem bölgesindeki çağrıyla yola çıkıyoruz. Herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kaynak : İha -
İzmir’de 50 göçmen kurtarıldı
İzmir’in Foça ilçesinde Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen 50 göçmen kurtarıldı.
Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 7 Şubat saat 16.25 sıralarında Foça ilçesi açıklarında, lastik bot içerisinde bir grup düzensiz göçmenler olduğu bilgisi üzerine harekete geçti. Bölgeye giden ekipler, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen 50 göçmeni kurtardı. Karaya çıkartılan göçmenler, sağlık kontrolleri ve işlemlerin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne sevk edildi.
Kaynak : İha
-
Kahramanmaraş’tan 54 depremzede İzmir’e getirildi
Türkiye’yi yasa boğan depremlerde Kahramanmaraş’ta enkaz altından kurtarılan 51’i ağır toplamda 54 depremzedeyi taşıyan askeri ambulans uçaklardan ilki İzmir’e iniş yaptı. Ambulanslara alınan yaralılar, tedavileri yapılmak üzere kentteki çeşitli hastanelere götürüldü.
Türkiye’yi yasa boğan depremlerde Kahramanmaraş’ta enkaz altından kurtartılan 51’i ağır toplamda 54 depremzedeyi taşıyan askeri ambulans uçaklardan ilki İzmir Adnan Menderes Havalimanı Meydan Kıta Komutanlığı’na iniş yaptı. Burada hazır halde bekletilen ambulanslara alınan yaralılar, tedavileri yapılmak üzere kentteki çeşitli hastanelere götürüldü.
Kaynak : İha -
Çiğli’de depremzedeler için ‘kriz masası’ kuruldu
Çiğli Belediyesi, 10 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından ‘kriz masası’ kurdu.
Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün öncülüğünde başkan yardımcıları ve ilgili birim müdürlerinin katılımıyla toplanan kriz masası, ilk olarak İzmir Valiliği İl AFAD Acil Durum Müdürlüğü ile gerçekleştirdiği görüşmeler neticesinde Çiğli Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi’ni (ÇAK) arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Osmaniye’ye sevk etti. Deprem bölgesinden elde edilen bilgiler dahilinde depremzedelerin acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla da kampanya başlatıldı. Çiğli Belediyesi’nin dayanışma çağrısı üzerine binlerce vatandaş, yardım toplama merkezlerine akın etti. Belediye personeli ve gönüllü vatandaşların paketleme çalışmalarını 24 saat aralıksız sürdürdüğü toplama alanlarından ilk tırlar deprem bölgesine hareket etti.
Çiğli Belediyesi’nden yapılan açıklamada, dayanışma kampanyasının devam ettiği, bağış yapmak ve paketleme çalışmalarına destek olmak isteyen vatandaşların yardım toplama merkezlerine gelebilecekleri ifade edildi.Başkan Gümrükçü kent paydaşlarıyla görüştü
Başkan Utku Gümrükçü belediye üst yönetiminin katılımıyla gerçekleştirilen ilk kriz toplantısının ardından Çiğli Kent Konseyi, meclis üyeleri, muhtarlar, iş adamları, meslek odaları, hastane yöneticileri, esnaflar, ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantılarda Çiğli Belediyesinin dayanışma kampanyası ve ilerleyen süreçte hayata geçirilecek çalışmalarla ilgili bilgilendirme ve fikir alışverişi yapıldı. Deprem bölgesinde oluşacak acil ihtiyaçlara hızlı çözüm üretmek adına atılacak adımlar kararlaştırıldı.
Afetle mücadele sürecini kent paydaşlarıyla istişare ve iş birliği içerisinde sürdüren Başkan Gümrükçü, Çiğli’de ilçe başkanlığı bulunan tüm siyasi partilerin ilçe başkanlarıyla da düzenlenen toplantıda bir araya gelecek. Destek çalışmaları ve bundan sonraki yol haritasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunulacak.“Gelişmeleri anbean takip ediyoruz”
Deprem bölgesindeki gelişmeleri yakından takip etmek ve ihtiyaçlara çözüm üretmek amacıyla kriz masası kurduklarını belirten Başkan Gümrükçü, “Depremin üzüntüsünü ve acısını milletçe en derinden hissediyoruz. Çiğli Belediyesi olarak bu acının daha da büyümesini önlemek adına kriz masası kurduk. Depremzedelere yönelik ilk etapta hayata geçirdiğimiz çalışmalar ile kısa ve uzun vadede atacağımız adımlarla ilgili değerlendirmelerde bulunduk. 10 şehrimizdeki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Bölgeyle kurduğumuz iletişim sonucunda meydana gelebilecek ihtiyaçlara katkı sunmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Çiğlili hemşerilerimizi ve kent paydaşlarımızı dayanışmamıza sahip çıkmaya çağırıyorum. Tüm siyasi parti ilçe başkanlarıyla da görüşeceğiz. Birlikte hareket ederek yaralarımızı daha çabuk saracağız” ifadelerini kullandı.
Kaynak : İha -
İzmir, Gaziantepli depremzedelere kucak açıyor
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkez üssü olmak üzere bölgedeki birçok ili etkileyen şiddetli depremlerin ardından yaraları sarmak için çalışmalar süratle başlatılırken, 2020 yılındaki depremle acı bir tecrübe yaşayan İzmir ilk etapta 4 bin Gaziantepli depremzedeyi misafir edecek.
Tüm Türkiye’yi üzüntüye boğan depremlerde evsiz kalan bölge halkı, belirlenen illerde misafir edilecek. 2020 yılında deprem yaşayan ve acı bir tecrübe atlatan İzmir’in konuğu ise Gaziantepli depremzedeler olacak.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 6 Şubat tarihli emriyle 10 ilde tahliye talebinde bulunan vatandaşların tahliye edilmesine karar verildi. Bu çerçevede Gaziantep’teki deprem kriz merkezince İzmir’e yönlendirilecek olan vatandaşlar için kentte 4 bin kişilik kapasiteyle konaklama imkanı oluşturuldu. İzmir’deki kamu kurumlarının misafirhanelerinde, çeşitli otellerde ve konteyner kentte Gaziantep’ten gelen depremzedeler misafir edilecek.Köşger: “Devletimizin imkanlarını seferber ettik”
Asrın en büyük felaketlerinden biri olarak nitelendirilen deprem sonrası İzmir’de birlik ve beraberlik içinde hızlıca yol alındığının altını çizen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Gaziantep Deprem Kriz Merkezi ile koordine halinde 4 bin depremzede vatandaşımızı ilk etapta İzmir’de misafir etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda devletimizin imkanlarını seferber ettik” dedi.
Kaynak : İha -
Bergama’dan depremzedelere gönderilen tır sayısı 11’e yükseldi
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde etkisini gösteren büyük deprem felaketinin ardından tüm yurtta olduğu gibi Bergama’da da başlatılan yardım kampanyasında toplanan malzemeler 11 ayrı tır ile bölgeye gönderilmek üzere yola çıktı. Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Kampanyaya malzeme yardımında bulunan hemşerilerime, malzemelerin tasnifi için görevli olarak çalışanlara, gönüllü olarak bulunan herkese teşekkür ederim” dedi.
Bergama Kaymakamlığı, Bergama Belediyesi, Bergama Kızılay Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile başlatılan yardım toplama kampanyasına vatandaşların büyük bir katılım sağladığını ve sağlamaya devam ettiğini belirten Belediye Başkanı Koştu, “Kullanılmamış kıyafetler, gıda, battaniye ve kişisel hijyen malzemeleri başta olmak üzere deprem bölgesinde kullanılacak yardım malzemelerini teslim aldıktan sonra tasnif ediyoruz. Ve süratle tırlara yükleyerek deprem bölgesine gönderiyoruz. Her bir tır yüklenince vakit kaybetmeden hemen yola çıkarıyoruz” dedi.
Yardımlarda öncelikli kabul edilen malzemeler
Ayni olarak getirilen malzemelerin kullanılmamış olması gerektiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Koştu, “Ayni olarak deprem bölgesinde en çok neye ihtiyaç duyuluyorsa, onların getirilmesini hemşerilerimden rica ediyorum. AFAD’ın da duyurusunu yaptığı gibi; elektrikli ısıtıcı, büyük-küçük tüp, odun sobası, odun, kömür sobası, cep ısıtıcısı, powerbank, jeneratör, çoçuk 1-5 yaş ve erişkin mont, kadın-erkek iç giyim ve çorap, kadın-erkek ayakkabı, kadın-erkek içlik, yağmurluk-panço, uyku tulumu, yastık, yatak ve nevresim takımı, tek kullanımlık tabak, bardak, çatal, kaşık, tava, ketıl, kavurma, barbunya, peynir konserve, çay, kahve, kaşar, peynir, zeytin, su, ekmek, Hazır gıda olarak yardımları vatandaşlarımız getirebilirler” dedi.“Nakdi yardımlar AFAD’a SMS atılarak gönderilebilir”
Nakdi olarak yardım yapmak isteyen vatandaşlar için de açıklamalarda bulunan Başkan Koştu, “Nakdi destek vermek isteyen vatandaşlarımız, ’DEPREM’ yazarak 1866’ya SMS gönderebilirler. Her bir SMS bedeli: 20 lira olarak faturalarına yansır. Ayrıca AFAD Başkanlığı web sitesinde bulunan banka hesap numaralarına EFT, havale ücreti ödemeden bağış yapabilirler. Bu zor günleri, içimizi acıtan bu kara günleri devletimiz, milletimiz ile birlikte atlatacağız. Allah bir daha böylesi acıları milletimize yaşatmasın” ifadelerini kullandı.
Kaynak : İha -
Seferihisar’da deniz 25 metre çekildi
İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık Mahallesi’nde deniz, bazı bölgelerde yaklaşık 25 metre çekildi. Vatandaşlar Türkiye’de yaşanan depremlerden sonra tedirgin olduklarını açıkladı.
Edinilen bilgiye göre, Seferihisar ilçesi Sığacık Mahallesi’nde deniz, bazı bölgelerde yaklaşık 25 metre çekildi. Çekilen denizin üzerinde adacıklar oluştu, iskeleler karada kaldı. Deniz kenarındaki tesisler denizden uzaklaştı. Panik yaşayan Sığacıklı vatandaşlar, 30 Ekim 2020’de yaşanan İzmir depremi ile tsunami felaketini yaşadıklarını ve o günleri dün gibi hatırladıklarını belirtirken, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde yıkıma neden olan deprem felaketinden sonra denizde yaşanan çekilmeden korktuklarını söyledi.
Kaynak : İha -
Gönüllü 225 polis İzmir’den deprem bölgesine gitti
İzmir İl Emniyet Müdürlüğünde görevli 225 polis, toplanan 2 tır ve 3 kamyon dolusu yardım malzemeleri ile birlikte deprem bölgesine yola çıktı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık iki deprem sonrasında İzmir’den deprem bölgesine yardımlar sürüyor. İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı polisler, Bornova ilçesindeki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde toplanan yardım malzemelerini elden ele taşıyarak ayrıştırdı. Kışlık giysi, battaniye, dayanıklı gıda, bebek bezi, bebek maması, su ve hijyenik malzemelerden oluşan acil ihtiyaçlar, paketlenerek forklift yardımıyla tır ve kamyonlara yüklendi.
Daha önce 214 personelin deprem bölgesi Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye illerinde görevlendirildiği öğrenilirken, bugün de 225 polisin gönüllü olarak bölgeye doğru yola çıktığı öğrenildi.
Kaynak : İha -
Göztepe, Loue Bayere Junior’u kadrosuna kattı
Göztepe, 22 yaşındaki golcü Loue Bayere Junior’u satın alma opsiyonuyla sezon sonuna kadar kiraladığını açıkladı.
Kadrosunu güçlendirmek için transfer çalışmalarını sürdüren Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Göztepe, kadrosuna bir takviye daha gerçekleştirdi. Ara transfer döneminde Michee Ngalina, Hikmet Çiftçi ve Aliou Traore’yi transfer eden sarı-kırmızılılar, şimdi de 22 yaşındaki Fildişi Sahili uyruklu Loue Bayere Junior’u renklerine bağladı. Öte yandan Göztepe’nin bu transferi gerçekleştirmesine rağmen yaşanan deprem felaketinden dolayı sosyal medya hesaplarından duyurmadığı öğrenildi.
Kaynak : İha