Eski MHK Başkanı Yusuf Namoğlu D-Smart ekranlarından yayınlanan “Haftanın Konuğu” programına konuk oldu. Faik Gürses’in sorularını yanıtlayan Namoğlu, özetle şunları söyledi:
Son yıllarda ülkemizde ve bütün dünyada tartışılan 90 dakikalık oyunda, topun sahada kalma süresini nasıl arttırılacağını, kurallar harici yorumu da içine katarak, Collina tarafından hakemlere talimatlar verilerek, bu sürenin 60 dakikalara kadar çıkarılması sağlandı.
Liglerin arasında oynanan Dünya Kupası’nda, Messi’nin, Ronaldo’nun ve diğer oyuncuların performanslarında bir artış olduğu kanaatindeyim. Yorgunluk olmadığı taktirde yetenekli oyuncuların ortaya çıkabileceği bir ortam oluştu.
Türk hakemlerinin Dünya Kupası’nı izlemelerinin haricinde, eğitimlerde yeni eklenen kurallarla birlikte kart çıkarma konusunu hakemlerimize aktardılar.
Halil Umut Meler, kendini Avrupa maçlarına göre ayarlıyor. Kendisinin yönettiği maçlarda, basit faulleri çalmayarak, oyunu az durdurup futbol oynatmaya çalışıyor. Tüm turnuvalarda gözlemcilerin beklentisi de bu yönde. FIFA Kokartını yeni alan hakem arkadaşların da maçları bu şekilde yönetmesinde fayda var.
VAR sistemi için, bizden önce Almanya ve İtalya çalışmalarına başladı. İşin mali boyutunda dönemin TFF Başkanı Yıldırım Demirören bana bu işi ertelemeyi teklif etti. Ben de kendisine, ne kadar ertelersek o kadar Avrupa’dan geri kalacağımızı anlattım. Sayın Başkan kulüplerden de destek alarak bu sistemin önünü açtı. Bu sistem ile %99 başarı sağlandı.
Cüneyt Çakır’ın yönettiği maçlara baktığımız zaman sadece Türk hakemlerin değil dünya üzerindeki hakemlerin de kolay kolay elde edemeyeceği bir başarı elde ettiğini görüyoruz.
Teknolojiden mutlaka yararlanılması gerektiğini düşünüyorum. Hakem atamalarını her ne kadar sistem otomatik yapıyor olsa da, hakemin özellikleri sisteme girildikten sonra zaten yine istediğiniz hakemi istediğiniz maça atayabilirsiniz.
Atamalar sistem tarafından yapılsa dahi son sözü MHK’nın söylediğini düşünüyorum.
TFF Başkanı, her konuda en ön konumda bulunmak istiyor. Bir insan çok şey biliyo olabilir ancak her şeyi bilemez. MHK Başkanı Sabri Çelik, gerektiğinde TFF Başkanı’na “dur” diyebilmeli. Çünkü TFF ne kadar müdahale ederse o kadar sorun çıkar.
Değişim iyidir, ancak zamanlaması doğru olduğunda iyidir. Sezonun ortasında hakem değişikliğine gidilirse bu yanlış olur. Cüneyt çakır ve ekibinin son dünya kupasında görev almak için, hakemliklerinin 1 yıl daha uzatılmasını talep ettiler. Ancak kendi ülkenizde görev alamıyorken UEFA, FIFA size organizasyonlarda görev vermez.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Galatasaray
20 +28 48Fenerbahçe
20 +28 44Başakşehir
20 +12 40Beşiktaş
20 +16 39Adana Demir
20 +18 37Trabzonspor
20 +4 35Kayserispor
20 +3 29Konyaspor
20 +3 27Alanyaspor
21 -7 25Karagümrük
20 +1 23Gaziantep FK
20 -1 22MKE Ankaragücü
20 -7 22Sivasspor
21 -6 21Antalyaspor
19 -7 21Giresunspor
20 -14 21Hatayspor
19 -17 20Kasımpaşa
20 -17 19İstanbulspor
20 -24 15Ümraniyespor
20 -13 14Burcunuzu ve onun burcunu seçerek, birbirinize olan uyumunuzu hemen öğrenebilirsiniz.